Miljøbarnehagen

Miljøbarnehagen
Fra venstre Johanna Sollie Rambøl, Sigurd Øistad Flote og Edda Larsdatter Jaavall.
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

Annen Etasje Barnehage er ett av kun to miljøfyrtårn i Marker kommune. Marker Sparebank er det andre. Å være miljøfyrtårn innebærer at man har en rekke bransjekrav som skal oppfylles.

Hedda Dehli Johansson, foto

Det er viktig for barnehagen å være mye ute.
Det er viktig for barnehagen å være mye ute.

Nå i april og mai skal barna i barnehagen være med på et nytt og intensivt tema, nemlig miljøvern. De har en rekke stikkord som skal inspirere til grønnere dager. Det er søppelrydding, kildesortering, gjenbruk, miljøvern, dyrevern og ikke minst samarbeid med foreldrene. Det kan være å bidra til å unngå tomgangskjøring og bruke matboks og handlenett i stedet for plastposer. I barnehagen er det også grønne hverdagsrutiner som blir overholdt hele året.

– Vi driver mye med kildesortering, og barna både kaster og rydder opp etter seg hver dag, forteller barnehagestyrer Alison Dehli.

 

Et krav å være mye ute
– Et krav i dette prosjektet er å være mye ute. Det er veldig viktig for oss. Vi er ute så ofte vi kan. Hver uke benyttes naturområdene i nærheten.
Barnehagen er også forpliktet til å tenke gjenbruk. Det er også noe den virkelig gjør.

– Absolutt alt vi lager, fra gaver til pynt, er gjenbruk, sier Dehli.
Trim og trivsel
Disse kravene er også noe personalet har stor nytte av.

– Det er ekstremt lite fravær og utrolig god trivsel blant oss som jobber her, forteller en storfornøyd Dehli. Hun tror at mye av dette har å gjøre med at de samles en gang i uka og trimmer. Blant annet går de turer.

– Denne ordningen har fungert veldig bra. Humor og glede blandet med fysisk aktivitet er ingen dum kombinasjon, sier hun.

bilde13
Et av de viktigste kravene for barnehagen som miljøfyrtårn er å være mye ute. Derfor er de det så ofte som mulig.

bilde19

bilde16

Skikkelig mat
En annen del av prosjektet er sunn og variert kost. Hver torsdag kommer en kokk til barnehagen og lager masse forskjellig god mat til barnehagebarna.

– Det er veldig viktig at barna får ordentlig mat. Derfor koster vi på oss en kokk  som kan lage skikkelig mat, ettersom det blir dårlig med tid til å ordne dette selv, sier Dehli.

Kampanjer
Barna har også vært med på en rekke kampanjer. For en stund siden var det hundebæsj som sto i fokus. Da plukket de opp en hel haug som lå rundt i Ørje. De oppfordret også andre til å plukke opp etter seg. Lørdag 19. mars var det «Earth Hour» som sto i fokus. Da ble alle oppfordret til å slukke alle lys en time i løpet av dagen.

Siden 2009 er det kun banken og barnehagen som har opprettholdt kravene og kalt seg miljøfyrtårn i Marker. Nå oppfordres flere bransjer til å bli grønnere.

Barna koser seg masse når de er ute.
Barna koser seg masse når de er ute.