Bäst i hela Sverige

Bäst i hela Sverige
På självaste skärtorsdagen var det ordinarie skolgång för eleverna i Töcksfors. Men för fjärde klass var det lite speciellt. Eleverna turades om att betjäna påskståndet där man sålde kakor och godis till förmån för Lisebergsresan om två år. Från vänster Viktor Jonasson, Agon Berisha och Edison Zeqiri.
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

Eleverna i fjärde klass Töcksfors Skola är bäst i hela Sverige. Bäst på att förklara vattnets kretslopp. Det gav 10 000 kr till klasskassan

Vi deltog i en vattenkretsloppstävling, berättar Viktor Jonasson. Tillsammans med klasskamraterna Agon Berisha och Edison Zeqiri sitter han utanför Konsum, mitt i Töcksfors centrum. Klassen har en påskbasar, och de tre killarna  har nu arbetspasset. Om en stund tar tre andra över och så går skoldagen vidare. För i Töcksfors är det skola till och med på skärtorsdagen. Påsklovet sparar man till dagarna efter helgen.

 

Bäst av 160
160 klasser från hela Sverige deltog i tävlingen som gick ut på att bäst förklara hur vattnet uppför sig och hur viktigt det är för allt liv.

– Vi berättade om vattnets kretslopp för skolans tredjeklass och så skickade vi in vårt föredrag. Efter en stund kom beskedet; vi var bäst av alla fjärdeklassarna i hela Sverige! Och vi vann 10 000 kronor, säger de strålande grabbarna.

 

Till Liseberg
Det stannar mycket folk för att köpa kakor och annat godis av de tre driftiga killarna. Allt på bordet är hemlagat.

-Föräldrarna ställer upp, bakar kakor och tillverkar mycket fina saker som kan säljas, och folk är duktiga på att ställa upp. Det blir mycket pengar i kassan i dag, säger Maria Jonasson. Hon är föräldrarepresentant i påskståndet.

-Ja detta är riktigt trevligt. Det är viktigt att föräldrarna ställer upp, säger hon.

-Vad ska pengarna användas till?

-De går in i klasskassan, svarar grabbarna.

-Vi har många arrangemang också för att få in pengar till den stora klassresan vi ska ha till Liseberg i sjätte klass.

 

Använda batterier
I tillägg till försäljningen av påskgodis, klirrar det allt som oftast i en stor plasthink. Där kan folk slänga begagnade batterier.

– Detta är också en tävling för alla landets fjärdeklassare. De som samlar in flest begagnade batterier kan vinna surfplattor. Dessutom kommer de bästa i regionen att vinna biobiljetter.

  • -Vi ska försöka att vinna den tävlingen också. Men viktigast är det att samla in batterierna så att de inte hamnar I naturen, säger de duktiga killarna från Töcksfors skola.