Fant sitt smultronställe

Fant sitt smultronställe
Gitta og mannen Peter har funnet sitt smultronställe; Gjutås i Lennartsfors.
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

Gitta Bretsch og mannen Peter storkoser seg i Lennartsfors. Det tyske paret har slått seg til i den svenske idyllen like ved norskegrensen. Peter en pensjonist. Gitta driver eget verksted hvor hun vever og lager masse flott håndverk.

– Vi kom over dette stedet i 1994 og kjøpte det som sommersted. Både Peter og jeg jobbet som lærere på samme skole i Rensburg, ikke langt fra Kiel. Da Peter ble pensjonist i 2011, valgte vi å flytte permanent til Lennartsfors. Selv fikk jeg en form for permisjon. I Tyskland er lærere tjenestemenn og har jobb livet ut. Derfor måtte det litt papirarbeid til før jeg kunne slutte, forteller Gitta. Hun underviste i tysk og økonomi. Peter i matte og metall.

Deilig sted

Gitta og Peter har et idyllisk sted med flere små bygninger; Gjutås. Her er det plass til verksted, utstillingslokale/butikk og det Peter sysler med, for eksempel ved til vinterens kalde dager. Nedenfor går en hest som paret koser seg med.

– Jeg har treårig utdannelse i tradisjonell veving. I tillegg har jeg studert andre teknikker og har etter hvert funnet min egen stil. Her i verkstedet vever jeg sjal og gobeliner og mye annet. Her er det unike ting som det bare finnes ett eksemplar av, sier Gitta. Hun har vært mye rundt i Sverige med arbeidene sine. Litt også i Norge, men der er kontaktnettet ikke like stort.

– Det er stor interesse for håndverk i både Sverige og Norge. Jeg har mange som kommer hit til verkstedet og butikken. Men det er plass til flere. Hver fredag i hele sommer har jeg åpent. Men det er bare å ringe hvis det ikke passer med fredager, sier hun.

Hobby

Gitta driver sin virksomhet fordi det er gøy. Hun stortrives med jobben i verkstedet og samarbeidet med andre håndverkere i området.

– Jeg tjener ikke stort, men salget gir mulighet til å kjøpe inn materialer til nye produkter. Det viktigste for meg er å ha noe å gjøre. Og treffe mange hyggelige mennesker som liker det jeg lager, sier hun.

– Livet i Lennartsfors er deilig. Vi angrer ikke på at vi flyttet hit. Men vi holder god kontakt med Tyskland. Hjemme har vi barn og gode venner. Men stillheten på Gjutås i Källsbyn, Lennartsfors er rett og slett fantastisk, sier den blide damen, opprinnelig fra Hamburg.