Sju uker som backpackere

Sju uker som backpackere
Å dra på tur som backpackere er en helt unik opplevelse. Nora (til venstre) og Ingeborg har blant annet besøkt Taj Mahal i India.
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

Ørje-jentene Nora Skogstad og Ingeborg Øistad Ruud bega seg ut på deres livs største opplevelse; «jordomreise» med kun en sekk på ryggen.

Å reise verden rundt som backpackere kan helt klart by på mange utfordringer for to unge jenter fra lille, trygge Ørje. Det er dermed mye som måtte planlegges og legges til rette før avreisen i slutten av februar. De hadde kopier av alle viktige papirer, og problemet var heller at de tok med seg for mye enn for lite.

Asia og Afrika
Nå er de hjemme igjen og har med seg mye klokere hoder, en masse reiseerfaring og ikke minst en stor takknemlighet for at de er oppvokst i Norge.

Reisen startet med en enorm overgang fra vinterkalde Norge til 30 graders varme Cape Town i Afrika. Reisen har hatt hovedfokus på Afrika og Asia. Jentene var blant annet innom India, Singapore, Bangkok og Hong Kong. Før de dro var forventningene høye, og det tydet på at det skulle veldig mye til for at de ikke skulle holde stand.

Krabi i Thailand går for å være et av de flotteste stedene på kloden.
Krabi i Thailand går for å være et av de flotteste stedene på kloden.
Begge jentene klarte å gå helt opp på toppen av Table Mountain.
Begge jentene klarte å gå helt opp på toppen av Table Mountain.
Goa i India
Goa i India
Fargerik gate i Cape Town.
Fargerik gate i Cape Town.

Store inntrykk
–Vi har opplevd så utrolig mange forskjellige kulturer. Det var på en måte mange ulike kulturer bare i India, hvor vi så alle slags forskjellige mennesker. Det var også her vi opplevde det verste på turen. Fattigdommen var så enormt synlig og utrolig utbredt. Det var små barn som kløp oss for å få penger, tiggende damer med småbarn i armene, folk som manglet både armer og ben, og på togstasjonene måtte vi gå sikk sakk forbi alle som sov på gulvene, forteller Ingeborg Øistad Ruud (19) alvorlig.

– I Sør-Afrika var det derimot mye bedre enn forventet. Jeg tror ikke vi møtte et eneste menneske som ikke smilte til oss fra øre til øre, fortsetter Nora Skogstad (19).

Nora koser seg med de afrikanske barna.
Nora koser seg med de afrikanske barna.

IMG_0170

Barna på barnehjemmet var utrolig sjarmerende.
Barna på barnehjemmet var utrolig sjarmerende.

Opplevelsesrikt
Hovedmålet med reisen var å oppleve så mye som mulig og skape mange minner. Jentene valgte å ta denne reisen nå som de er unge, har muligheten og ikke vet nok om verden til å bli for redde til å utforske ting.

Før de dro, sa Ingeborg:  – Det er veldig lett å tenke at fæle ting aldri kommer til å skje akkurat meg. Jeg vil si at jeg har en ganske avslappet holdning til verden, og tar det meste som det kommer.

Nora og Ingeborg har gjort ekstremt mye morsomt på turen.
Nora og Ingeborg har gjort ekstremt mye morsomt på turen.

IMG_0369

Utfordringer
Jentene tenkte tidlig ut en plan for hvordan de skulle takle krisesituasjoner hvis det skulle dukke opp. Nora fortalte da at de skal være veldig forsiktige med å spise rått kjøtt. Eller mat, salat og lignende, som blir skyllet i det lokale vannet.

– Blir vi dårlige og syke av maten så får vi bite tennene sammen, drikke cola og bare håpe at det går over.

Det viste seg at det var null grunn til bekymring på turen. Det verste de opplevde var rett og slett å kjede seg på flyplassene.

– Vi hadde kun én litt ubehagelig opplevelse. Det var en litt ustabil mann på toget som klarte å irritere på seg konduktøren. Da prøvde han å hoppe av toget i fart. Heldigvis fikk noen dratt ham inn igjen, forteller Nora.

– Før vi dro tenkte vi at den største utfordringen måtte være å komme seg fra sted til sted til riktig tid, sier jentene. De hadde et stramt tidsskjema, og en god natts søvn var noe de sjelden fikk nyte. Vi måtte for det meste sove på flyplasser og togturer, ettersom vi flyttet på oss så å si annenhver dag, sier Ingeborg.

Det er klart Ingeborg måtte ta selfie med solnedgangen.
Det er klart Ingeborg måtte ta selfie med solnedgangen.

IMG_0295

Noen bekymringer
Selv om jentene hadde masse reisefeber og gledet seg enormt mye, var det noen ting som skapte bekymring.

– Det er klart det er ting vi var litt redde for på turen også, sier Nora. Og Ingeborg forteller videre at kriminelle og skumle miljøer aldri har gjort henne spesielt begeistret. De vet at slike miljøer er utbredt utenfor Norge. Nå har det også vært mange terrorangrep rundt i verden, og dette skaper naturligvis bekymring. Jentene var likevel helt enige fra starten av at dette ikke skulle stoppe dem i å realisere drømmen.

Gata i India.
Gata i India.

Heldigvis dro ikke Ørje-jentene helt alene.
– Vi har vært med i tre forskjellige grupper på de ulike stedene. Alle gruppene har vært fylt opp med folk fra forskjellige land, som Danmark, Tyskland og England. Vi ble veldig gode venner med to andre jenter fra Norge. De var med på reisen fra Thailand til Singapore.

– Vi har til og med klart å være venner med hverandre under hele turen også, sier de videre og ler.

– Vi var jo sammen hvert minutt hver eneste dag, så vi lærte etter hvert hvordan vi skulle leve sammen på fredelig vis, forklarer Ingeborg.

Det var Nora som tidlig kom på ideen om å dra på tur verden rundt. Begge jentene trengte en pause fra skolen, og da Nora nevnte dette, var ikke Ingeborg vond å be. For å finansiere turen har jentene jobbet jevnt og trutt siden i fjor sommer.

Jentene bestemte seg tidlig for å dra på tur. De var godt igang med forberedelsene allerede her i januar.
Jentene bestemte seg tidlig for å dra på tur. De var godt igang med forberedelsene allerede her i januar. Foto: Marthe Laurendz Jensen

Vokst som personer
Begge har hele tiden vært helt sikre på at turen ville gjøre dem til tøffere personer og sørge for at de blir mer selvstendige.

– Vi har hele tiden klart oss selv, og vi har sovet på de merkeligste steder, sier Nora.

– Vi har stort sett bodd helt greit. Da vi kom til India, trodde vi først at det ikke var mulig å få varmt vann i springen, helt til noen en uke senere sa at vi bare måtte skru på en annen bryter. Det var nyttig informasjon etter en uke med kaldt vann.

– Det verste stedet vi sov var i New Dehli. Sengene var som steiner, og doen var som dratt ut av en skrekkfilm. De ansatte sov i gangen, og noen av dem vi dro sammen med fant en pose med spy i kjøleskapet, forteller jentene.

 

Helt klart det fineste hotellet på turen.
Helt klart det fineste hotellet på turen.

 

Overraskelser
– Selv om vi følte oss godt forberedt til turen, møtte vi helt klart noen overraskelser. Det kanskje mest overraskende var all oppmerksomheten vi fikk på Taj Mahal. Veldig mange kom bort og spurte om å få ta bilder sammen med oss. Hvis vi sa nei, tok de heller noen bilder i smug. Taj Mahal er en verdenskjent bygning, men likevel var det flere som var mer opptatt av å ta bilder av oss enn selve bygningen.

Opplevelsesrik og fantastisk tur
Målet med turen var å lære mer om mange forskjellige mennesker i verden, om ulike kulturer og steder.

– Vi lever i en så utrolig fin verden. Vi kommer aldri til å angre på at vi brukte penger på å utforske den, sier jentene. De anbefaler alle å dra på en slik tur. Unge eller gamle; det er en mulighet for alle der ute.

– Det aller beste med turen var å oppleve så mange nye ting, som å ri på kamel, snorkle og å holde et ekorn i hendene. Hele opplevelsen med å ha en evig lang ferie og ingen bekymringer eller plikter var fantastisk, sier de storfornøyde jentene.  Målet var å kose seg mest mulig.

– Stedet som toppet alt var Krabi i Thailand. Her var det klart blått vann og flott natur.

– Det er så utrolig stor kontrast fra Ørje og de andre store stedene vi har vært i verden. Det var derfor deilig å komme hjem til familie, venner, norsk mat, rent vann og en god seng.

– Vi angrer ikke et sekund på at vi dro og kunne uten tvil gjort det igjen!

Ingeborg syns det var veldig spennende å ri på kamel.
Ingeborg syns det var veldig spennende å ri på kamel.
Nora får henna tatovering.
Nora får henna tatovering.
Elefant på Safari.
Elefant på Safari.
Sebraene gikk fritt på veiene.
Sebraene gikk fritt på veiene.
Amber Fort i India
Amber Fort i India.
Nora koste seg på Camps Bay i Cape Town.
Nora koste seg på Camps Bay i Cape Town.
Jentene er storfornøyd med en fantastisk tur.
Jentene er storfornøyd med en fantastisk tur.