Må skape møteplasser

Må skape møteplasser
Karlstads to sterke menn på ordfører Nissers kontor. Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (sittende) og vice ordförande Anders Knape i Sveriges Kommuner och Landsting. – Selvfølgelig ønsker vi et enda tettere samarbeid med Norge, sier de.
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

I Karlstad, Värmlands «hovedstad», er man bevisst på at nærheten til Norge er viktig. – Det jobbes kontinuerlig med å øke tilnærmingen til nabolandet. Men for å lykkes enda mer må vi skape flere møteplasser.

Det sier Karlstads to sterke menn. Vi treffer dem på ordførerens kontor, høyt oppe i byens flotte konferansesenter i sentrale Karlstad. Tidligere riksdagsmann og nå ordfører Per-Samuel Nisser og Anders Knape, tidligere ordfører i Karlstad og leder for Sveriges Kommuner og Landsting. Nå er han nestleder i samme organisasjon. Både Knape og Nisser er moderater, det vil si at de representerer Moderaterna, som er norske Høyres søsterparti i Sverige.

En liten storby
Karlstad er med sine snaut hundre tusen innbyggere ingen storby. Men byen har et slags storbypreg, og det er udiskutabelt et viktig knutepunkt i vestre Sverige. Beliggenheten som kystby til Europas nest største innsjø Vänern er idyllisk og gir mange muligheter.

Nærheten til Norge er både viktig og strategisk. Mens store deler av Sverige, med Stockholm i front, orienterer seg østover og sørover, må Karlstad i tillegg orientere seg mot vest.

– Norge er viktig for oss, sier Anders Knape.

– Oslo er den nærmeste hovedstaden. Vi har tre viktige flyplasser i vårt nærområde. Det er selvsagt vår egen Karlstad Airport, men også Gardermoen og Rygge, sier han.

– Har Karlstad-regionen vært flink nok til å tiltrekke seg oppmerksomhet fra Norge?

– Vi kan alltid bli bedre, men mange nordmenn reiser til Karlstad. Ikke minst i helgene. Da er det godt belegg av nordmenn på våre hoteller. Ikke minst fordi Karlstad er en kulturby. Vi har mer enn fem hundre betydelige kulturarrangementer hvert år, sier Per-Samuel Nisser.

Møteplasser
– Nordmenn har en tendens til å orientere seg sørover langs E6 til Svinesund, Göteborg og videre mot København. Hva vil Karlstad gjøre for å ta noen flere biter av den kaken?

– Vi ønsker et tettere samarbeid med Norge. Både for næringslivet og for folk flest. Vi må bygge ned ulike hinder, og vi må gjøre reisetiden kortere. Derfor er det gledelig at E18 bygges ut på norsk side. Forhåpentligvis kommer vi snart etter på svensk side. Det jobbes også godt med planer om et høyhastighetstog, sier Anders Knape.

– Parallelt med dette må vi skape flere møteplasser. Det er viktig at vi klarer å formidle til Norge at Karlstad og hele regionen er et attraktivt sted å besøke eller kanskje også etablere seg. Enten for å bo eller for å drive business. Vi har allerede mange norske virksomheter. Men det er selvsagt plass til flere, både bedrifter og nordmenn, sier ordfører Nisser.

– Hvorfor kan det være smart av en norsk bedrift å etablere seg i Karlstad, eller Sverige for den saks skyld?

– Fordi det kan være helt avgjørende å være der man «gör affærer», sier Knape.

– Norske bedrifter som handler mye med Sverige, vil ha store fordeler av å være på plass der markedet befinner seg.

– Det gjelder også den andre veien?

– Selvsagt. Mange svenske bedrifter har et viktig marked i Norge. Mange norske og svenske bedrifter samarbeider godt, men her kan vi naturligvis gjøre enda mer.

Bør videreutvikles

– Bør Karlstad satse enda mer på relasjonen til Norge? Det er forbausende mange nordmenn som vet lite eller ikke noe om verken Karlstad eller Värmland.

– Vi gjør mye i dag, men det er klart vi må øke innsatsen. Norge er viktig for oss, og da må vi gjøre oss bedre kjent hos nabolandet, som tross alt bare er halvannen times kjøring unna, sier Karlstads to sterke menn Per-Samuel Nisser og Anders Knape.