Supergruppens slagere har kanskje aldri vært så populære som nå…
I år er det 40 år siden «Dancing Queen» kom ut.
Slik kan man ikke si om enhver gammel slager, og regne med at både ung og gammel skjønner hva man snakker om. Men ABBAs eneste nummer 1-hit i USA er selve toppnoteringen fra perioden da den svenske pop-kvartetten var større enn alt i sin samtid – og det meste som har vært både før og etter.
Mange av oss husker hvordan det var den gang. ABBA var gjenstand for en hype som man tidligere kun hadde sett rundt Beatles, Elvis, og muligens Rolling Stones. I de 40 årene etterpå har også svært få oppnådd å bli så store, og holde posisjonen over så lang tid, som ABBA gjorde.
Evig holdbart
Musikken har kommet tilbake med jevne mellomrom, og også blitt gjort aktuell av diverse cover-prosjekter. Folk har nynnet med, samtidig som de har lurt på hva det er som gjør dette så tilsynelatende evig holdbart.
Fra kompetent hold hevdes det at det er den usedvanlig kompliserte musikkens fortjeneste. At de tallrike lagene med instrumenter inneholder så mange finstemte detaljer at man kan oppdage nye ting som fascinerer både det bevisste og det underbevisste – selv etter å ha hørt det i årevis.
ABBA-show i Mysen
I Mysen har man sans for den tanken. Men først og fremst er man bare veldig glad i musikken. Og det skal snart omgivelsene få høre resultatet av.
De vi snakker om er nemlig et 80 damer sterkt vokalensemble, som etter nyttår har vært samlet på Eidsberg Ungdomsskole noen helger for å øve inn spenstige og vellydende versjoner. Og selv om de er veldig glade i ABBA, går de ikke så veldig tungt inn i analysen av hvorfor musikken fortsatt er brennaktuell – de er mer opptatt av å synge og glede seg over den.
80 damer blir det mye sang og sangglede av. Og prosjektet har selvsagt ikke bare oppstått av seg selv.
Justerte fruer
I «bunnen» finner vi cabaret-ensemblet «Justrerte Fruer», i navnet et ordspill på den norske tittelen til TV-serien «Desperate Housewives». De har i årevis sunget og underholdt på flere scener i distriktet. De meritterte sangerne har vært innom de fleste sjangere og var sist aktuelle med noe for dem så annerledes som en julekonsert på tampen av fjoråret. Denne ble også satt opp i Västra Fågelvik på svensk side, så «fruene» begynner etter hvert å bli kjent over et stort område.
Nå er det altså svingende pop fra det ubeskjedne 1970-tallet det er snakk om. Og de syv fruene skjønte raskt at her burde de invitere flere til å bidra og til å dele sanggleden som dette repertoaret automatisk bærer med seg.
Fra Drammen til Årjäng
– Interessen var kjempestor, og sangere har meldt seg på fra et stort område. Helt fra Drammen i vest til Årjäng i øst, forteller leder-frue Astrid Hoff begeistret.
Etter første øvelseshelg kunne hun notere at prosjektkoret omfatter hele 80 sangere. De varierer i alder, de varierer i erfaring – og de erfarne «fruene» er spesielt glade for at også en del av koristene er sangere som aldri har stått på en scene før.
– Det viser hvor bra dette materialet er, når folk som kanskje aldri har tort å synge tidligere lar seg rive med, sier Tina Patriksson Bråthen, en av de andre «fruene».
Fra Töcksfors
Hun er opprinnelig fra Töcksfors, bosatt i Askim og arbeider i Mysen. Hun synes det er ekstra gøy at noen gamle kjente fra hennes oppvekst i ABBAs hjemland også har krysset riksgrensen for å være med på dette prosjektet.
Når dette leses er forberedelsene inne i sluttfasen. Rundt 20 av ABBAs beste sanger er med, vevd inn i en showpreget ramme. Ikke med en bærende historie, slik som musikalen «Mamma Mia», men likevel på en måte som gjør at det blir til en helhet.
Stemmene skal være rimelig godt innøvd nå.
Og snart er det tid for første gjennomkjøring med bandet…
– Ja, for selve musikken var jo mye av hemmeligheten med ABBA, i tillegg til den visstnok ganske unike kombinasjonen av Fridas og Agnethas stemmeprakt?
– Helt klart. Og det blir selvsagt bra musikk her også, det må vi ha med hele 80 sangere, lover Hoff og Patriksson Bråthen.
Dirigent Erland Dalen
Øvelsene har vært ledet av dirigent Erland Dalen fra Hamar. Han er godt kjent i kor-kretser og har også gjennomført en del tilsvarende prosjekter tidligere. «ABBA-tributen» for kor er hans verk, og det har vært gjennomført i Hamar før «Justerte Fruer» fikk ferten av det og booket Dalen for en tilsvarende satsing her.
– Dermed har vi fått med oss bandet som var med på å gjennomføre det samme i Hamar, i stedet for å stable på beina et eget lokalt band. Bra for dem, og bra for oss: De får brukt det innøvde materialet en gang til, og vi får støtte fra musikere som allerede har erfaring med dette stoffet, forklarer Astrid Hoff.
Torsdag 28. april går teppet opp for premieren i Festiviteten i Mysen. Der spilles det ytterligere en forestilling dagen etter, før prosjektet avsluttes i Askim kulturhus lørdag 30. april. Tre hektiske dager, som sangerne gleder seg stort til.
«Løp og kjøp»
Og publikum har også begynt å justere opp forventningene, ser det ut til. Forhåndssalget av billetter var godt i gang allerede før påske, så det er all grunn til å tro at det blir tre fulle hus til slutt.
Status her, for de som ennå ikke har kjøpt billett, vil være mulig å orientere seg om frem mot premieren ved å finne «Justerte Fruer» enten via deres hjemmeside, eller på Facebook.
– Julekonserten deres ble en grensesprengende affære, med oppsetning i Västra Fågelvik. Dere tar ikke sjansen på å krysse grensen igjen og synge ABBA på gruppens hjemmebane?
– Tja, si det… Det er ingen planer om det, men det hadde jo vært gøy om vi hadde fått en invitasjon til det, ler Hoff.
For ABBA er aktuell som aldri før, nå i året da deres kanskje mest hit-stinne plate «Arrival» runder 40 år. Senere i år skal korprosjektet også gjentas på Sørlandet og vil sikkert vekke like mye sangglede der som her i Grenseland.