Russetiden – Norges store afterparty

Russetiden – Norges store afterparty
f.v. Jenny Helene Nicolaisen, Mina Hosseini, Sivert Laurendz Jensen, Elen Johanne Bodal, Lotte Hermanseter og Marthe Alvilde Hermanseter.
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

I Norge er det ikke snakk om å ha kun én fest etter avsluttet videregående skole. Her skal det feires tre uker i strekk, og planleggingen holdes gående gjennom hele tredje klasse.

Russefeiringen i Norge er både kjent og sjokkerende utenfor landegrensene. For mange er det helt utrolig hvor mye jobb som blir lagt inn i denne russefeiringen. Og ikke bare det, men penger også.

Denne helgen har russen vært på Landstreff Fredriksten.
Denne helgen har russen vært på Landstreff Fredriksten.

Lang prosess
Russen starter feiringen siste helgen i april og holder det gående helt til 17. mai, nasjonaldagen. For å få til dette er det en lang prosess som først må gjennomgås. Det hele starter tidlig på året når et russestyre skal velges. Alle tredjeklassingene stemmer over den gutten og jenta de syns passer best til å styre hele løpet. Det er klart det er en stor ære å bli tildelt tittelen russepresident.

Helt unik tradisjon
Hele opplegget med russetiden er i grunnen ganske utrolig. Hver vår tar det helt av for den norske ungdommen, og de aller fleste synes dette er helt greit. Det er jo tradisjon. De samler vennegjengen, designer en bil og kjører rundt med musikken på full guffe uten egentlig noen mål eller mening. Det er lett å se hvem som er russ, ettersom alle har på heldekkende russedresser.

Det er til og med egne nettsider man kan kjøpe alt av klær og tilbehør kun til russen. Ikke nok med det, men alle har også sitt eget unike russekort. Russekortet kan ligne et visittkort, men informasjonen stemmer sjelden veldig bra.

Russeknuter
Det mest spesielle er kanskje at alle også har sin egen lue med et snøre som det er om å gjøre å få så mange knuter på som mulig. Får å få disse knutene må man gjøre ting som å drikke masse øl med tamponger i munnen, gå med brød som sko eller kysse en politimann. Det må selvsagt være vitner som ser dette. Det er også fester og festivaler rundt i hele landet der alle møtes. Ikke nok med at dette faktisk er fult lovlig, det er en tradisjon også.

Sivert Laurendz Jensen har fått på seg alt av russeutstyr og er superfornøyd med bilen sin.
Sivert Laurendz Jensen har fått på seg alt av russeutstyr og er superfornøyd med bilen sin.

Egen russebil
Russebilen Akropolis 2016 står for tur til å innta russetiden i år. Tre jenter fra Mysen, en gutt og to jenter fra Ørje. Akropolis forbindes ofte med greske guder og guddommelighet. De valgte navnet på bilen for å vise at de er ekte gudinner. Hele året som har gått siden forrige russekull har denne gjengen møttes jevnlig for å planlegge russetiden.

– Vi har vært på flere dugnader for å tjene inn penger til å kjøpe bilen, forteller Marthe Alvilde Hermanseter (19) fra Ørje.

– Vi har vært på Aftenposten og ringt alle vi kjenner for å selge aviser, vi har vært med på lagertelling på Bunnpris, og vi har solgt en hel haug med kaker, fortsetter hun.

– Allerede før russetiden har startet har vi brukt masse penger, sier Lotte Hermanseter (18) fra Ørje.

– Jeg tipper at vi har brukt 20-25.000 kroner, og det er bare på bilen, billetter til treffene, russeklær og andre småting vi har trengt. I selve russetiden vil det helt klart gå enda mer. Jeg tror det her er en ganske vanlig pris å betale for å være russ, sier hun videre. De andre er helt enige; russtiden er dyr.

– Det er klart det blir mye å bruke penger på ettersom det ikke bare er bil man må ha. Det er masse mer som hører med for å få til et helt konsept, forklarer Elen Johanne Bodal (19) fra Mysen.

– Vi har blant annet betalt for at noen skal lage en helt egen sang til kun vår bil. Vi har også flere russeklær enn bare disse russedressene. Vi har både hettegensere og parkaser med logoen vår på. I tillegg til alt av materielle ting er det vanlig å ha nettside både på Facebook og Instagram, sier Elen.

Mest moro og litt bekymring
Russetiden er en veldig «en gang i livet»-opplevelse, og de aller fleste forbinder det med masse moro. Det er noe helt unikt du aldri får oppleve eller være en del av, verken før eller siden.

– Jeg har hørt mye fra tidligere russ om at russetiden skal være ekstremt gøy. Så forventningene er bygget veldig opp, sier Marthe, som også forklarer at det er veldig viktig å ta vare på hverandre.

– Det er viktig at man hele tiden følger med og passer på hverandre. Spesielt på treffene hvor det er mye fyll og ukjente mennesker.

Gjengen fra Mysen VGS har gledet seg til russetiden lenge.
Gjengen fra Mysen VGS har gledet seg til russetiden lenge.

– Hva er det beste med å være russ?

Det beste med å være russ er at det er den siste tiden man har sammen med alle vennene fra videregående. Etter dette går alle hver sin vei. Vi må utnytte tiden godt med hverandre. Det er selvfølgelig også deilig å kunne feire skikkelig at man er ferdig med 13-års skolegang, sier alle i Akropolis seg veldig enige i.

– Det verste med russetiden må være alt stresset og at det er så dyrt. Vi må blant annet på oblatkontroll og sørge for at bilen er godkjent og trygg å kjøre. Også er det jo selvfølgelig et minus at alt er så ekstremt dyrt da, sier Jenny Helene Nicolaisen (18) fra Mysen.

Oblatkontrollen gikk heldigvis veien for Akropolis. De fikk godkjent med glans.

– Nå vet jeg i hvert fall at foreldrene våre blir veldig fornøyde, sier Lotte.

– For dem er det selvsagt veldig viktig at de vet vi har en bil som fungerer slik den skal. Det kan vi takke Tor Axel Fossum for. Han har fikset så å si alt på bilen vår og gjort en ekstremt god jobb.

Klare for å innta russetiden
Russen på bilen kunne ikke tenke seg å droppe russetiden for alt i verden. Dette er noe alle snakker om og kommer til å bli husket til man ikke er i stand til å huske noe mer.

– Jeg gleder meg aller mest til treffene. Spesielt det i Stavanger, sier Jenny Helene. Da skal russen virkelig få testet bilene sine. De møtes i Mysen og kjører hele veien ned til Stavanger by. Her blir det en hel helg hvor russ fra hele Norge tar med seg bilene og bussene sine og møtes. I år er det artister som Martin Garrix, Karpe Diem, Wiz Khalifa og Postgirobygget som skal sørge for en super stemning.

– Vi er så klare for russtiden! Og vi gleder oss helt vanvittig mye!

liten5
Energinivået er stort sett alltid på topp.