Dette er GULL!

Dette er GULL!
Kamilla Svendsby fra Aremark.
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

Grenseungdommens lederopplæring (GULL) er et prosjekt der ungdommer fra grensekommunene Marker, Aremark og Rømskog samles for å jobbe med prosjektet «Bolyst».

Hensikten med dette er å skape en gjeng som skjønner at det er viktig å engasjere seg i hjembygda.
– Det er ekstremt viktig å få de unge til å skjønne hvorfor man må engasjere seg. Vi vil selvfølgelig også ha noen som etter hvert kan bringe dette engasjementet videre, forteller Lars Johansson. Han er leder for UKH i Marker kommune og er initiativtaker til dette konseptet.
De beste av de beste
Ungdommene fra de tre kommunene har alle sammen sendt inn personlig søknad hvor de skriver hva de vil gjøre i prosjektet og hvorfor de vil gjøre det. Ni ungdommer fra hver av de tre kommunene blir plukket ut og får være med. De må også fylle ut et evalueringsskjema hvor de informerer om deres kvalifikasjoner. Alternativene kan være om du vil styre/organisere, lage mat og sørge for fellesskapet eller om du rett og slett bare er en kreativ person. Inkludert tidligere deltagere, som nå er ledere, og et par voksne, er det 33 totalt som er med på prosjektet. Deltagerne er fra 13 til 17 år, og det er en fin fordeling av kjønn.

– Vi ville helst ikke at dette skulle bli en guttegreie, så det er helt supert at det faktisk er like mange jenter som gutter, sier Johansson.

Luksushelg
En helg i oktober var første samling. Da ble deltagerne delt inn i grupper, og alle fikk prøve å være ledere. De beste fikk selvsagt premie. Denne gangen er det noe nytt på programmet. Hele gjengen sover på Spa-hotellet i Rømskog hvor de blant annet også får 3-retters middag.

– Jeg skjønner godt at dette er en populær greie, forteller Johansson videre.

Redder bygda fra kjedsomhet
En som har vist utmerkede lederegenskaper denne gang er Kamilla Svendsby (15) fra Aremark. Hun har fått i oppgave å være leder for alle deltagerne på prosjektet, som ble arrangert en helg i mars.

– Oppgaven vi skulle løse var å lage en film, sier Svendsby.

– Filmen skal handle om ungdommer i grenseland. Vi skal altså lage en situasjon i hver av kommunene, hvor det rett og slett er skikkelig kjedelig. Da skal det være en gjeng med ungdommer som holder på å kjede seg i hjel. Så bestemmer de seg for å møtes. Når alle samles, blir alt plutselig veldig mye morsommere. Mye av poenget er å vise at vi kjenner hverandre bedre enn vi tror, og at vi er godt kjent med de samme situasjonene som oppstår i hver av kommunene, forteller den unge lederen. Filmingen skal skje på Rømskog Spa, ballbingen, Statoil og UKH i Ørje og på Myrland klubbhus i Aremark.
– Jeg vil si at utstyret vi får bruke er veldig proft. Vi har virkelig alt vi trenger, og vi gjør alt av filming selv, sier Svendsby storfornøyd.

– Mye av hensikten med filmen er egentlig at vi skal finne ut hvordan det er å være en leder.

Filmingen ble levert på lørdag kveld. Søndag var den ferdig redigert. Da kunne alle se filmen på Facebook-siden til Grenseungdom. Ungdommene har lært masse av dette prosjektet og er enige om at dette er ekstremt gøy. Dette er ikke siste gang vi hører fra GULL.

Gjengen var samlet i Marker Rådhus.
Gjengen var samlet i Marker Rådhus.