Marker Røde Kors er til stor hjelp både for barn og foreldre ved å bidra med leksehjelp. De rigger seg opp i Marker rådhus hver mandag mellom klokken kvart på ett og kvart på tre. For at dette tilbudet skal være mulig å opprettholdes trengs det mer hjelp.
– Vi ser behovet for leksehjelp. Vi vil også at så mange som mulig skal gjør leksene sine og at de skal ha et sted å få gjort dem, forteller Egil Refsti, som er representant for Marker Røde Kors sammen med Mette Therkelsen. Begge ser at dette tilbudet er veldig gunstig for ungene og godt for foreldrene som får litt fri fra leksehjelpen hjemme.
Trenger leksehjelpere
Sammen med Refsti og Therkelsen er det kun to til som er med som leksehjelpere. Det er Gerd Sætra og Tove Klund. Å være fire stykker fordelt på om lag tretti barn en gang i uka kan skape en del belastning på de frivillige.
– Det er et godt spørsmål hvor lenge vi vil holde på, sier Gerd Sætra.
– Vi er veldig få, og vi hadde virkelig trengt avløsning en gang iblant.
– Siden tilbudet er veldig ønsket og populært, vil vi selvfølgelig fortsette med dette, men da håper vi at noen flere er villige til å ta i et tak, sier Refsti.
Fornøyde barn
Barna selv sier de er storfornøyd med ordningen. De pleier å kose seg på leksehjelpen og synes det er mye morsommere å gjøre lekser sammen med vennene sine. Det er kanskje den største grunnen til at barna selv mener at dette er et veldig bra tiltak. Det passer også perfekt med busstidene for dem som må ta skolebuss hjem. Deltakerne på leksehjelpen får frukt, kjeks og drikke, noe som blir sett på som et ekstra stort pluss.
Ettersom skolen allerede har et tilbud for tredje, fjerde og femte trinn har Røde Kors valgt å ha fokus på sjette og sjuende trinn. De mener at dette er minst like viktig. Personlig får de som hjelper til veldig mange positive tilbakemeldinger, og deres største utbytte av dette er å føle seg nyttige og samtidig bidra til et bedre lokalmiljø.
Opprinnelig fikk de ideen fra Røde Kors i Hobøl som hadde leksehjelp for de yngre. Dermed startet Røde Kors Marker opp for de yngste på skolen. Ettersom de fikk tilbud om leksehjelp på skolen etter hvert, gikk man over til 6. klasse. Tilbudet ble populært, og Røde Kors fikk forespørsel om de også kunne hjelpe 7. klasse med lekser. De ville selvfølgelig hjelpe så mange som mulig.
Meld deg som frivillig
Det er over hodet ingen problem å melde seg som frivillig. Per dags dato har de som bidrar i leksehjelpen utdanning som lærer, ingeniør og fotterapeut. Det kreves ingen stor utdannelse eller formell kompetanse for å hjelpe til ettersom alt som skal læres bort allerede står i lærebøkene.
– Det kan bli veldig skummelt hvis noen finner på å trekke seg ut. Vi er ganske sårbare. sier Sætra.
De frivillige har veldig lyst til å fortsette og skal i hvert fall holde på ut semesteret. Skal tilbudet vare enda lenger, noe som er svært ønskelig, trengs mer hjelp. Derfor er det bare å håpe at mange melder seg til tjeneste.