Populær språkkafé i Ørje

Populær språkkafé i Ørje
Røde Kors-leder Mette Therkelsen (i midten) og to av de frivillige, Bjørg Jensen (t.v.) og Eva Martinsen. Damene fikk ikke posere lenge alene. Her er fire blide gutter som mer enn gjerne ville bli avbildet med de populære damene.Fra venstre Efrem, Adam, Mohammad og Imad.
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

Midt i Ørje sentrum samles hver uke en rekke av våre nye innbyggere til språktrening og hyggelig samvær. Vi er på språkkafé i Røde Kors-huset.

Språk er helt avgjørende for en vellykket integrering. Uten norskkunnskaper er det vanskelig med både jobb og sosial tilpasning. Det vet de som har kommet, og det vet vi andre. Men så er det dette med å gjøre noe med det, da. Røde Kors har tatt tak i utfordringen, og det har vært svært vellykket.

Frivillige
Mette Therkelsen er leder i Marker Røde Kors. Hun var ikke i tvil om at lokallaget skulle åpne opp sine lokaler og stelle i stand en språkkafé hver torsdag kveld.

– Tiltaket har vært svært vellykket. De som kommer hit har det veldig hyggelig, og de lærer mye. Og vi har mange frivillige som gjør en viktig jobb. Det er ikke vanskelig, men det er viktig. De frivillige er rett og slett til stede. Er samtalepartner og medmenneske. Det blir satt pris på.

– Vi har plass til flere frivillige. Jeg kan garantere at det er givende og meningsfullt. De som kommer til kafeen er så utrolig hyggelige og takknemlige. Det er bare å ta kontakt om du ønsker å bidra, sier Therkelsen, som ønsker seg frivillige av begge kjønn og i alle aldre.

Skole på dagtid
På språkkafeen treffer vi unge menn og unge kvinner. De er fra Midtøsten, Afrika og Asia. De smiler fra øre til øre og stortrives. Praten går. De frivillige synes å ha det minst like trivelig. Det er bare lov til å snakke norsk i lokalet. Ingen streng regel. Den er selvpålagt og fornuftig. For målet er klart; her skal det læres norsk og praktiseres norsk.

– Dette er et kjempefint tiltak. Det er så hyggelig å komme hit, og det hjelper oss masse. Både med språk og med å bli bedre kjent med lokalsamfunnet, sier to kamerater fra Syria; Imad Haridan og Mohammad Alezzo.

– I tillegg til å prate om løst og fast, er det mulig å få hjelp til lekser. De aller fleste går på skole i Askim på dagtid. Da kan det være godt å få litt ekstra hjelp. Under vårt besøk er Ellen Wahl i gang som mattelærer for en blid og lærevillig ung mann fra Afrika.