Liten skole med stort potensial

Liten skole med stort potensial
– Norske elever er hjertelig velkomne hit, sier Sonja Lundström ved Årjängs gymnasieskola. Hun ser gjerne at norske elever søker seg til den videregående skolen i Årjäng, bare tjue minutter fra riksgrensen.
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

Årjängs gymnasieskola, den videregående skolen i Årjäng, er ikke veldig stor, men har et enormt fellesskap. Den er plassert midt i sentrum, mulighetene er mange, og skolen vil gjerne ha flere norske elever.

Hedda Dehli Johansson, foto

Sonja Lundström er lærer i grafisk kommunikasjon på skolen. Hun ønsker også norske elever hjertelig velkommen til å studere her.

– Jeg håper virkelig at flere norske elever vil se mulighetene her i Sverige, sier hun entusiastisk.

Videregående

Gymnasieskolan er Sveriges svar på videregående. Årjäng kommune har altså sin egen videregående skole. Det er en treårig skole med eget program som kan være både yrkes- og studieforbedrende.

– Hvilke program har dere her på skolen?

– Det kommer faktisk helt an på hva elevene søker. Vi legger til rette for hva som er ønsket og populært. Vi er veldig fleksible. Hvis noen gjerne vil gå medieprogrammet, så kan kommunens barn- og utbildningsnämnd kanskje gjenåpne den utdanningen.

Det er dermed uforutsigbart både hvilke program som blir tatt i bruk og hvor mange elever det er i hver klasse.

– Det skjedde en gang at vi hadde kun én elev i en egen klasse, sier hun.

Flere valgmuligheter

Programmene elevene kan søke seg til i dag er blant annet:

Fordonstekniska programmet, med inriktning personbil

– El- och energiprogrammet, med inriktning elteknik

– Samhällsvetenskapliga programmet, med inriktning beteendevetenskap

– Vård- och omsorgsprogrammet

– Industritekniska programmet.

 Det siste programmet er å være lærling.

 

Medieprogrammet
Medieprogrammet var tidligere veldig populært på skolen i Årjäng, men har ikke blitt tatt i bruk de siste årene fordi ingen har søkt. Medier og kommunikasjon er derimot et svært populært program på Mysen videregående skole.

– Hvis flere nordmenn i stedet hadde søkt seg til Årjäng, hadde det vært positivt for oss. Vi har akkurat fått en ny rektor her på skolen, en rektor som har veldig lyst til å blåse liv i mediehuset igjen. Vi har mye utstyr som kan utnyttes langt bedre, forteller Lundström.

Det er lenge siden mediehuset sist var i bruk, og utstyret bare venter på en anledning til å komme til nytte igjen. Den nye rektoren håper på ny og større interesse for mediefaget.

Varm lunsj med app
Lunsjsystemet i Sverige er selvfølgelig noe svenskene både er veldig stolte av og svært fornøyde med.

– Det er en egen bespisningspersonal som ordner varm lunsj med salatbuffet til oss hver dag. Dette er selvsagt gratis, sier Lundström med et bredt smil.

Fram til nå har gymnasieelevene gått opp til Nordmarkens skola, der elever fra første klasse og oppover går, for å spise lunsjen sin. Nå arbeider gymnaset med å få til et system der elevene får sin lunsj på egen skole.

Sonja Lundström viser fram en egen app svenske elever har på telefonen. Appen fører til en tabell for hver skole. I tabellen kan elevene se hva slags mat de får til lunsj hver dag. Hver uke legges ny lunsjmeny ut. Det kan være alt fra spagetti med kjøttsaus, poteter, kjøttboller til suppe, grateng og mye annet.

– Ja, dette er luksus, sier Lundström seg enig i.

Skoledagen og studieturer
I dag er det cirka 350 elever på Årjängs gymnasieskola. De er her hver dag fra klokken 08.20 til klokken 15.00. Skoleåret begynner i midten av august og avsluttes cirka en uke før midtsommer. Det er selvfølgelig også flere ferier i løpet av året, som høstferie, vinterferie og påskeferie.  Klassene drar dessuten på studieturer.

– En gang dro alle skolens elever på tur til Göteborg. Det er mye positivt med å være en såpass liten skole, forteller Lundström.

Elevrådet er med på å planlegge disse turene. De har med seg en voksen, og de møtes regelmessig for å planlegge studieturer, temadager på skolen og ikke minst Lucia-feiringen.

– Akkurat nå er det en gjeng som planlegger å dra til London så fort skoleåret er over.

Varierte klasser
Undervisningsopplegget består i hovedsak av forelesninger og skjema med leksjoner. Alle har sin egen hovedklasse, men klassene går mye på kryss og tvers etter hvilket tema den enkelte eleven vil undervises i. Klassene med felles tema har også felles undervisning. Det er dermed stor variasjon i både elever og klasser. Det er med på å skape et flott samhold på skolen. Alle kjenner alle.

Ønsker oss flere
– Å komme inn på skolen er ikke noe problem i seg selv. Det er godt med plasser, og alle er velkomne, sier Sonja Lundström.

For å søke til våre utdanningsprogrammer må man inn på nettsiden som heter Gymnasieantagningen för Värmlands län & Åmåls kommun. Er du usikker eller trenger hjelp, er det bare å ringe studie- og yrkesveilederen her på skolen, så skal det ordne seg å få en skoleplass.

– Det er dessverre ikke like mange norske elever her nå som det har vært tidligere. Vi håper nå at flere vil bli klar over at dette er en flott mulighet, avslutter Lundström.

Årjängs gymnasieskola er en liten skole med stort potensial. Plasseringen midt i sentrum er ideell.