Einar Sandmo – en produktiv maler

Einar Sandmo – en produktiv maler
Lillian Sandmo Camfield med et flott bilde bestefaren Einar Sandmo malte i 1975. Motivet er Hyttebekk i Seljord. Lillians bestemor er født i dette huset. – Jeg har vært der flere ganger. En vakker plass, sier hun.
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

I forrige utgave av Grenseland trykket vi et fint bilde av DS «Turisten» i Rødenessjøen. Bildet var malt av Einar Sandmo. Det viser seg at Sandmo var en svært produktiv maler, og mange har tatt kontakt for å vise bilder malt av mannen som levde halve livet på Ørje.

Einar Sandmos barnebarn Lillian Sandmo Camfield(69) bor i Askim. Lillian fikk se artikkelen i Grenseland og tok kontakt. Hun har flere bilder fra bestefarens produksjon. Selv er både Lillian og søsteren Wenche ivrige amatørmalere.

– Bestefar var ikke kunstner, men han hadde i unge år en drøm om å bli det. Han studerte ved Statens Kunst- og Håndverksskole, men fullførte aldri. Det er imidlertid ikke tvil om at han hadde et åpenbart talent,sier Lillian.

Innså realitetene
– Jeg tror bestefar tidlig innså realitetene. Det var svært vanskelig å leve av å være kunstner. I 1923 giftet han seg med Gunhild fra Seljord. Det resulterte etter hvert i at han fikk en familie å fø på, og da måtte han ha en sikker inntekt. Derfor ble det hovedsakelig billakkering han skulle drive med. Mine besteforeldre fikk to barn; Erling og Solveig. Førstnevnte var min far, sier Lillian Sandmo Camfield.

– Far og bestefar drev sammen som billakkerere i mange år, sier hun.

– Interessen for å male hadde bestefar hele livet. Hanproduserte mye og var i sitt ess da han malte. Han gledet mange mennesker med sine malerier, sier Lillian, som har mange gode minner om sin bestefar.

– Han var en snill, omtenksom og god mann som bare ville andre mennesker godt, sier hun.

Einar Sandmo var aktiv i kristenlivet, og på Ørje var han søndagsskolelærer på bedehuset i mange år. Han ble etter hvert pinsevenn og var aktiv i Filadelfia. En rekke Sandmo-malerier med bibelske motiver finnes i private hjem og i kristne forsamlingshus.

Glad i Ørje
Einar Sandmo var fra Ullensaker og ble født i 1897. Navnet tok han etter Sandmo gård i Jessheim. På slutten av 1920-tallet kom han med familien til Ørje. De slo seg ned like ved mølla, der Ara fabrikker senere hadde sin virksomhet. Det var Sandmo som senere solgte til Ara.

– Jeg er født i annen etasje i det huset, forteller Lillian.

Etter tjue år i Ørje flyttet familien til Jessheim i 1949. Men Sandmo glemte aldri Ørje. Han kom tilbake i 1963. Han bodde på Ørje resten av livet, frem til han døde i 1983. Den siste tiden var han svært redusert på grunn av sykdom. Han hadde mistet taleevnen, og de fem siste årene av sitt liv bodde han på aldershjemmet, det som i dag er Solstrand Terrasse. Gunhild og Einar Sandmo er gravlagt på Øymark kirkegård.

 

Einar Sandmo fotografert i 1978. Han viser frem et stort bilde med bibelsk motiv. Det skulle vise seg å bli det siste bildet Sandmo malte. Foto: Kenneth Myklebust

«Elg» fra 1931

John Erik Frøne er en av dem som har et bilde signert Einar Sandmo.

– Jeg fikk bildet av min mor. Hun fikk det av Sandmo før malingen var tørr, sier Frøne

Bildet «Elg» ble malt i 1931.

– Sandmo var min søndagsskolelærer på Ørje Bedehus i årene 1938-1947. Jeg husker ham godt. En snill mann, sier Frøne.

John Erik Frøne med maleriet «Elg». Einar Sandmo malte bildet i 1931. Foto: Øyvind Ottersen

Ysterudviken sett fra Tangen

Noe av det første Einar Sandmo gjorde i Ørje var å male et bilde av Ysterudviken. Det var i 1929.

Sandmo stilte seg opp i Tangen, skuet utover Rødenessjøen og fattet åpenbar interesse for det han så; Ysterud gård og teglverket i vannkanten. Han malte et flott bilde, og interessant er det å se at lite har forandret seg på de 88 årene som er gått. Teglverket er riktignok borte, og noen færre hus er det blitt på Ysterud. Men ellers er det meste som før.

– Bildet har vært i vår familie i alle år, sier Bjørg Wikeby i Ørje. Hun arvet bildet etter foreldrene. Moren Dagny Ysterud vokste opp på Ysterud før hun flyttet til Oslo som 18-åring.

Einar Sandmo malte dette flotte bildet i 1929.
Slik ser «motivet» ut i dag, fotografert fra stedet i Tangen der Sandmo sto med sin palett og sitt staffeli for 88 år siden.

Stilleben fra 1969

– Jeg hadde litt med Sandmo å gjøre. Hjalp ham med å selge noe av det han lagde. Sandmo var en mann med mange evner. Han laget kubbestoler og andre bruksgjenstander. Dette maleriet, et stilleben, har jeg hengende på veggen hjemme, sier Eilif Mosbæk.

Stilleben av Einar Sandmo, malt i 1969.

Fikk lodd – vant Sandmo-bilde

Søstrene Lillian Olsson og Bodil Larsen har «på deling» et Sandmo-bilde med bibelsk motiv. – Du vet; Sandmo var søndagsskolelærer og en dypt religiøs mann. Han malte mange bibelske bilder.

Lillian og Bodil er født Heed. Det var tre barn i familien. Broren Ronald lever dessverre ikke lenger.

– Vi bodde like ved Ørje Bedehus, og det var naturlig å gå på søndagsskole der. Einar Sandmo var læreren vår, sier søstrene, som begynte på søndagsskolen like før krigen og gikk frem til de ble konfirmert.

– Sandmo var en lun og koselig mann, sier søstrene Heed.

Bibelsk bilde
– Sandmo malte mange bilder med bibelsk motiv. Vi så dem flere steder.

– Hvordan fikk dere dette bildet?
– Søndagsskolen hadde utstilling og loddsalg på Bakergaarden. Vår kusine, for øvrig søsteren til Olaf «Styggmyr’n» Bakke, så bildet og kjøpte et lodd til Lillian, Ronald og meg. Vi vant like godt, og bildet ble hengende i barndomshjemmet så lenge foreldrene våre levde, sier Bodil.

– Og nå går det på rundgang mellom dere?

– Nei, det har vært hos Lillian hele tiden. Vi har ikke tenkt noe på det. Men vi eier det sammen, sier Bodil Larsen.

Bodil Larsen (t.v.) og Lillian Olsson har helt siden de var små hatt dette Sandmo-maleriet. – Vi vant det på en utlodning, sier de to søstrene.