Peer Gynt i Ørje sluser

Peer Gynt i Ørje sluser
Nils Skogstad er klar for å spille Peer Gynt i Ørje sluser lørdag 15. juli.
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

Etter at Soot-spelet er ferdig har Lørdag i slusene satt igang igjen. Lørdag 15. juli er det Peer Gynt som skal markeres, med hjelp av Nils Skogstad.

I år er det 150 år siden Henrik Ibsen skrev det kjente stykket om den ekstraordinære figuren Peer Gynt. Det har blant annet blitt markert på Akershus festning i år med skikkelig festforestilling, og hver høst er det forestillinger om Ibsenfiguren på Gålå. – Det er klart vi må markere Peer Gynt her i Marker også, sier en optimistisk Nils Skogstad som skal spille selve Peer og markere han på forskjellig vis i Ørje sluser. Forestillingen vil vare cirka en time, fra kl. 13.00 til 14.00.

Rebell og artige scener
Peer Gynt er en livlig figur som er kjent for å jakte, slåss, feste og drikke. Han er en rebell og livsnyter.
Det er fire situasjoner fra teaterstykket som vil bli tatt opp denne lørdagen. Det hele starter med bukkerittet hvor Peer forteller moren sin, Mor Åse, at han har ridd på en reinsdyrbukk over Gjendineggen, mens han egentlig har vært i drikkelag og sloss. Det vil også være sterke scener, som avskjed med en døende mor, og humoristiske scener der det blant annet fortelles om en fyr i sin ungdom som kappet av seg fingeren for å slippe å komme i krigen.

Skuespill og klassisk musikk
Det er flere som skal bidra med forestillingen. Arne Dehli er forteller og vil lese stykket. Camilla Trosterud fra Askim skal spille Mor Åse. Hun var russ i år og har allerede vist at hun er et skuespillertalent i Soot-spelet. De forskjellige scenene skal bindes sammen med pen, klassisk musikk. Det skal Runar Patriksson fra Töcksfors sørge for med hjelp av piano. Frida Bremnes fra Askim skal også spille og vise flott musikk med sin fiolin.

Henrik Ibsen er en av de fire store og fortjener å bli markert. Stykket som ble skrevet i 1867 lever i beste velgående den dag i dag. – Jeg håper på bra vær, og at folk kommer, avslutter Nils Skogstad.

Det er 150 år siden Henrik Ibsen skrev det kjente teaterstykket om livsnyteren Peer Gynt. Det skal markeres i år. Nils Skogstad ønsker velkommen.