Premiere for lokalt Soot-øl

Premiere for lokalt Soot-øl
????????????????????????????????????
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

Når Soot-spelet har premiere på selveste sankthansaften 23. juni, blir det samtidig premiere på en helt ny lokal satsing. «Fløtær» blir det aller første ølet laget på Taraldrud gård i Rødenes.

– Jeg ønsket meg et eget Soot-øl, og det fikk Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden på Taraldrud nyss om. Det driftige paret satte i gang, og nå er altså ølet ferdig, med flotte etiketter og delikate flasker. Jeg gleder meg ekstra til premieren i år, sier regissør Anneli Solli.

Mikrobryggeri

Camilla og Kjartan har drevet Taraldrud gård i fem år. Her koser barna seg, og her får paret utløp for sine kreative ideer. I tillegg til mikrobryggeri oppdrettes smaalensgås. I tillegg dyrkes korn. Og en gårdsbutikk er straks klar.

– Vi har en plan om å dyrke alt vi trenger til ølproduksjonen. Om ikke alt for lenge vil vi ha minst én ølsort laget kun på egne ingredienser, sier Kjartan, som har brygget øl på hobbybasis siden studietiden.

– Nei, nybegynner er jeg ikke, men det har vært avgjørende å få kyndig hjelp til å etablere eget bryggeri på gården. Audun Solbrekke, opprinnelig fra Marker, er sertifisert øldommer i Norbrygg. Han har utviklet oppskriften. Senere i sommer kommer et par nye ølsorter. Da er det duket for «Slåttekær» og «Grepa kar».

– Vi har også fått tilskudd fra Innovasjon Norge. Ikke bare til bryggeriet, men til å utvikle tilleggsnæringer på gården, legger Camilla til.

Flott gård

At Innovasjon Norge har satset på riktig hest, skulle det ikke herske noen tvil om. Det unge paret har mange ideer og stort pågangsmot. Den flotte gården i Rødenes vest har flere ben å stå på, og nye ideer utvikles hele tiden. I tillegg til bryggeriet er Matfatet nytt av året. Her satses det på lokalprodusert mat.

– Hvilken tilknytning har dere til Taraldrud?

– Min mor giftet seg med eieren av Taraldrud. Jeg fulgte med på lasset og har i stor grad vokst opp her. Det føltes naturlig å ta over da sjansen bød seg. Camilla er fra Oslo. Hun hadde ingen motforestillinger mot et liv på landet, sier Kjartan.

– Nei, det er spennende, fritt og et flott sted for barna å vokse opp. Dessuten får man utløp for sine kreative evner, sier hun.

Kjempeglad

– Disse kreative evnene er jeg kjempeglad for, sier Anneli Sollie.

– Nå har jeg endelig fått Soot-ølet jeg har ønsket meg. Det skal bli veldig morsomt å selge det under Soot-spelet. En kald Fløtær til årets spel. Kan du tenke deg noe bedre?

 

Det er veldig morsomt å kunne bidra med egenprodusert øl til Soot-spelet, sier Camilla Nordmo og Kjartan Eg Lodden på Taraldrud gård. Soot-regissør Anneli Sollie (t.h.) likte det hun så. Hun gleder seg voldsomt til å presentere ølet under spelet. Det blir aller første gang folk får anledning til å nyte det lokalproduserte ølet.