Nilsen Sport feirer 100 år

Nilsen Sport feirer 100 år
Nøkkelpersoner i Nilsen Sport og Elektrisk foran butikken slik den fremstår i dag. Fra venstre Trine Nilsen, Jan Løken, Rolf Bjørnstad og Arne Nilsen.Foto: Øyvind Ottersen
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

Året 1917 var et viktig år for idretten i Ørje. Det lokale idrettslaget ble stiftet, og samme år ble det etablert en virksomhet som hundre år etter er en viktig institusjon i Marker: Nilsen Sport og Elektrisk.

I dag er det Trine Nilsen som «styrer butikken». Et rivjern av ei dame, som ikke bare selger sports- og elektriske artikler. Hun er også en meget viktig brikke i Ørje Handelsstand og i selskapet som driver Bakergaarden og Båtcafeen. Uten Trine hadde det neppe vært vårmarked, høstmarked, frimarked og julegateåpning av de dimensjoner vi har sett de siste årene.

Arne fortsatt aktiv
Mens Trine har hendene på rattet, er faren Arne noe langt mer enn en syvende far i huset. Han henger slett ikke i noe horn på veggen. Til tross for at han har passert de åtti, er han aktiv i butikken. Mannen er et oppkomme av historier og har gjennom årene hatt stor betydning for idrettsmiljøet i Marker. For å gjøre familiebedriften komplett er mor Karin også aktiv i butikken.

Og rekrutteringen er det ikke noe i veien med. Trine forteller at neste generasjon allerede har signalisert et ønske om å føre virksomheten videre når den tid kommer.

Nilsen Sport og Elektrisk har en sentral plass i markingenes bevissthet. Ikke bare er det en stor og velutstyrt forretning som kan matche konkurrentene på pris og utvalg. Det er også en virksomhet som tar samfunnsansvar. En rekke lokale arrangører har gjennom årene fått viktig hjelp og støtte fra Nilsen Sport.

Service er viktig
I en tid da alt handler om pris, effektivitet og selvbetjening, har Nilsen Sport og Elektrisk holdt fast på at service er viktig. Butikken strekker seg lengre enn langt for å holde kundene fornøyde. Og innerst i lokalene holder blide Rolf Bjørnstad til. Han er reparatør og montør og alt-mulig-mann. En virksomhet som i dag er en sjeldenhet, men som Nilsen Sport og Elektrisk har holdt fast ved. Til glede for kundene. Og dem finnes det mange av også utenfor Markers grenser. Rykter om god service lar seg ikke stoppe av en skarve kommunegrense.

Arne Nilsen foran en rekke gamle og morsomme klenodier. Her er det mye nostalgi. Utstillingen vil være åpen for publikum gjennom jubileumsåret. Foto: Øyvind Ottersen

Et nøkkelår
1917var et aktivt år for familien Nilsen. Iver startet landhandel i Storgata 13, og hans tre sønner Anders, Einar (Arnes far) og Johan var med og startet Ørje Idrettslag. Det hører med til historien at Iver, altså Arne Nilsens bestefar, startet sin virksomhet allerede i 1892. Den gang i «det gamle apoteket», der Avisa Grenseland har sine lokaler i dag. Der drev Iver butikk frem til 1913. Så bodde han fire år på Krogstad før han vendte hjem til Ørje og åpnet butikk i Fremstad-gården. Det er denne etableringen Nilsen Sport og Elektrisk markerer i år.

Nå har det gått hundre år, og fortsatt er familien Nilsen i full vigør. Nå er det altså sport og elektrisk det går i. Men gjennom årene har vareutvalget hatt stor spennvidde: Salt sild i tønner, mel, sukker, margarin, trillebårer, maling, persienner, sportsartikler og elektriske artikler. For å nevne noe.

Et «museum»
I forbindelse med jubileet har Nilsen Sport og Elektrisk laget en utstilling av gamle bilder, gamle tv-apparater, radioer og annet elektrisk og elektronisk utstyr. Her er også gamle reklameplakater og annet nostalgisk materiale. Vel verd et besøk. Det er utrolig hvordan minnene dukker frem når man tar seg tid til å studere det Nilsen har funnet frem.

Nilsen Sport og Elektrisk er mer enn en butikk. I anledning 100 års jubileet er butikken også blitt et mini-museum.

Påtv-skjermen vises EM på skøyter i februar 1959. De færreste hadde tv den gang, og folk samlet seg utenfor butikken.