MS «Brekke» er klar

MS «Brekke» er klar
Jens Myhren foran MS «Brekke» på Tangen brygge i Tistedal. – Båtens nye navn er registrert, men det gjenstår å male på navnet, sa Myhren da vi traff ham i Tistedal tidlig i mai.
Øyvind Ottersen

Øyvind Ottersen

Les mer

Hun ligger nymalt og fin ved Tangen brygge i Tistedal. MS «Brekke» mangler bare å få påmalt sitt nye navn og deretter en siste finpuss før sesongstart i Haldenkanalen. Den nye eieren Jens Myhren er både spent og glad.

– Det er klart jeg er spent. Men det er først og fremst en positiv forventning jeg har. En forventning om en morsom utfordring i det flotte Haldenvassdraget, sier Myhren.

Erfaren båtmann
For ordens skyld: MS «Brekke» er den samme båten som inntil nylig het MS «Strømsfoss».

– Da jeg fikk høre at MS «Strømsfoss» var til salgs, tenkte jeg ikke så mye på det. Men både min datter Signe og hennes mann Anders har maritim utdanning. Vi har alle tre mest erfaring fra saltvann, men etter hvert som vi pratet om denne muligheten i vassdraget, modnet tanken seg. Så ble det til at båten ble kjøpt. Først og fremst for de unges del. Jeg ser det slik at jeg som investor og «syvende-far-i-huset» hjelper dem i gang. Får vi en sesong eller to på nakken, vil de nok klare seg uten min hjelp, sier Jens Myhren. Selv driver han blant annet firmaet Skip og service i Sponvika. Slepebåter er spesialiteten. Men Jens Myhren har «rubbel og bit» av sertifikater og tillatelser, så en bedre og mer erfaren mann til å drive trafikk i Haldenkanalen finnes neppe. Dessuten er han en knakende hyggelig kar. En egenskap man heller ikke skal kimse av.

Driften av MS «Brekke» blir et rent familieforetak. Jens Myhren vil ta i et tak når det trengs. Det vil også kona Turid Forsell Myhren gjøre. Datteren og svigersønnenvil stå for den daglige driften av båten og selskapet.

Base i Tistedal
– Vi bor i Sponvika, og det er praktisk, men i mine øyne også fornuftig, å la båtens base være i Tistedal. Da kjører vi passasjerer innover i vassdraget og tilbake igjen.

Onsdag 14. juni går den første ordinære ruteturen, men før den tid blir det noen charterturer.

– Vi vil ha faste ruter mellom Tistedal og Strømsfoss på torsdager og søndager. På onsdagene seiler vi fra Tistedal, gjennom Brekke sluser og inn til Krappeto før vi snur og vender tilbake til Tistedal, sier Signe Simensen Myhren. Hun er daglig leder for MS «Brekke»s virksomhet i Haldenkanalen.Hennes mann Anders Simensen Myhren er tiltenkt jobben som kaptein ombord, selv om pappa Jens nok vil ha det ansvaret den første tiden. Anders er for tiden opptatt med turisttrafikk i fjordene på Vestlandet. Denne oppgaven vil han kombinere med kapteinjobben på MS «Brekke».

Hva med Ørje?
Interessen for Haldenkanalen og vassdraget generelt er minst like stor nord for Strømsfoss. Har MS «Brekke» tenkt seg videre nordover i vassdraget?

– I første omgang blir det ingen ruter helt til Ørje, men vi er klart over interessen. Kanskje kan vi få til noen turer til Ørje og kanskje også helt til Skulerud. Jeg vet dessuten at det er ting på gang i forhold til DS «Turisten». Havner den på Ørje, kan det kanskje være aktuelt at vi samarbeider for å få til rutetrafikk i hele kanalens lengde, sier Jens Myhren.

MS «Brekke»

Det var Odd Berg i Halden som i 1985 hentet båten fra Rhinen i Tyskland til Haldenvassdraget. Fordi det gamle dampskipet lå på Femsjøens bunn, anså Berg det som naturlig at den nye rutebåten fikk navnet MS «Turisten».

Etter hvert tok Tore Nybro Hansen og Tor Olav Bøen i Aremark over driften. Senere var det Asbjørn Otto Braarudpå Ørje som drev selskapet. I over ti år sørget han for en blomstrende virksomhet. De siste årene har Jan Tore Skofterud drevet båten, under navnet MS «Strømsfoss». Dette navnet kom til da dampskipet gjenoppsto og kom tilbake til vassdraget i 2009. Eierne mente at motorbåten burde skifte navn for å unngå sammenblandinger.

Nå er altså en ny eier på plass. Jens Myren har byttet ut Strømsfoss-navnet med Brekke. Slusene på Brekke er en stor turistattraksjon, og Myhren vil at båtens navn skal knyttes opp mot de flotte slusene.