Hesteentusiasten på Stall Åseby

Hesteentusiasten på Stall Åseby
????????????????????????????????????
Marthe Laurendz Jensen

Marthe Laurendz Jensen

Les mer

Henriette Strøms brennende engasjement for hest har ført til en oppnådd drøm og et levebrød. Den energifulle jenta fra Ørje har et pågangsmot av de sjeldne og en viljestyrke uten like. Hennes sterke hobby har utviklet seg til noe det faktisk er mulig å leve av.

På Stall Åseby er det fullt kjør fra morgen til kveld. Gården ligger like utenfor Ørje sentrum, og her kryr det av muligheter for de hesteinteresserte.

Til sommeren har Henriette Strøm (32) store planer for den yngre generasjonens ryttere. I hele fire uker vil det være rideleire med overnatting, mat, underholdning og ikke mist masse moro med hestene. Det er Henriette selv som arrangerer dette og sørger for at det er gøy for alle som er med.

På stall Åseby er det klart for nok en runde med rideleirer til sommeren.
På stall Åseby er det klart for nok en runde med rideleirer til sommeren.


Mange er påmeldt

– Det er allerede mange som har meldt seg på til sommeren, så jeg håper ingen venter helt til siste liten med påmelding, sier Strøm og forteller at hun har fått masse positiv respons for leirene sine. Det har kommet barn fra både Oslo, Hamar og Sverige på rideleirene, og Henriette håper at det blir like stor variasjon av deltakere i år.

– Det blir leir for barn fra 8 år og oppover i uke 26., 27. og 28., og det er plass til 10-15 hver uke. I år har vi også et helt nytt tilbud for dem som er hakket eldre og gjerne satser litt på ridning. Dette er torsdag til søndag i uke 25 for 15 år og oppover. Her vil det være fokus på konkurranseriding for den sportslige rytter. Det vil også komme en gjestetrener i løpet av helgen, sier Henriette.

Masse action
– Jeg håper mange er interesserte, og jeg er helt sikker på at dette blir kjempebra, sier hun.

Det er med andre ord alltid action med denne hestejenta. En vanlig dag starter med fôring halv ni på morgningen, etterfulgt av utslipp av hestene, møkking, middagsfôring, deretter er det trening av hestene og til slutt innslipp og kveldsfôring.

– Det er i grunnen full rulle fra åtte til åtte, sier hun. Det hender i tillegg at hun reiser bort til andre staller og instruerer ryttere der.

En lang reise
Å komme dit hun er i dag har vært litt av et prosjekt. Hun har vært sju år borte fra hjembygda, familie og kjæreste.

– Jeg har vært veldig heldig som har fått så mye støtte hjemmefra, forteller Henriette, som hele tiden har vært svært bestemt på å få dette til. Hun har bodd tre år i Nederland hvor hun oppnådde trinn 2 i nivåer for instruktører. Hun bodde i Portugal i ett år. Der drev hun med PRE-hingster. Hun gikk på rytterlinja i ti år i Sogn og Fjordane. Det er dermed tilridning av hest og instruktør-yrket som er Henriettes spesialitet.

Krevende
– Det er klart det er krevende med tilridning Det er mange utfordringer, men aller mest spennende, forteller Strøm.

Tilridning av hest går ut på å gi hesten grunnopplæring. Henriette lærer altså unghester fra tre år og oppover det grunnleggende innen ridning. Hesten er der i omlag en måned, og deretter tar eieren over opplæringen av hesten. Man skal med andre ord være tøff og ha bein i nesa for å takle den oppgaven Henriette har tatt på seg.

– Jeg lærer noe nytt hver gang, ettersom ingen hester er like, forteller Henriette, som synes dette er ekstremt spennende.

Henriette har to hester selv, fosterdatteren har også sin egen hest, og fire bokser blir leid ut. Det er dermed full stall og et flott miljø på gården.

– Det er masse trafikk på gården og veldig sosialt. Samtidig er det rolig og behagelig for dyra å være her, sier Henriette, som har en stor lidenskap for dyr.

Godt hestemiljø
– Hestemiljøet i Ørje er generelt veldig bra. Vi har en egen rideklubb som har blitt veldig aktiv. Her har jeg selv vært varamedlem. Nå er jeg med i valgkomiteen. Folk viser stor interesse, og det er mange aktive ryttere, sier Henriette, som også er veldig glad for at såpass mange Ørje-barn er med på rideleirene hennes og benytter seg av tilbudet.

Henriette Strøm har holdt på med rideleire i 13 år og har ingen planer om å gi seg. I tillegg til rideleir har hun vært instruktør på Nordmarkens ridklubb i Årjäng, hvor hun hadde privattimer til opptil sju elever i en periode på to år.

– Jeg håper det kommer flere fra Sverige på rideleirene mine i sommer også, sier Strøm som også er veldig fornøyd med hesteentusiasmen på den andre siden av grensen.

Masse god hjelp
Det har krevd mye innsats å komme dit Henriette er i dag.

– Familien og kjæresten min har vært til enormt stor hjelp, forteller hun.

– De har støttet meg hele veien.

Henriette bor med kjæresten sin på gården. Der har de så å si gjort nesten alt selv. De har bygd både stallen og ridebanen, og huset hadde stått ubebodd i nesten 50 år. Stabburet er det også gjort masse med. Dette har blitt tilholdsstedet for leirdeltakerne på sommeren. På gården er det også mulig å få til en skikkelig bursdagsfeiring. Da sørger Henriette for at bursdagsbarnet får en storslagen dag. Det har vært orientering på jordet, grilling og ridning. -De som har vært med på dette, har hatt stor glede av det, forteller hun.

– Det er dessverre ikke bursdagsfeiringer som blir høyest prioritert lenger. Det er så mye annet som krever tid. Med fosterdatteren vår i hus blir det en bursdagsfeiring hver dag, sier hun og ler.

– Dette kan virke en smule slitsomt?

– Slitsomt nei! Tungt kan det være, for det er mange styrkeøvelser i dette miljøet, men ikke slitsomt. Det er ingenting som er slitsomt så lenge det er gøy, avslutter Henriette Strøm.